تحقیقات نشان میدهد که بخش مهمی از تصادفات رانندگی مربوط به جادهها است که مهمترین دلایل آن سرعت غیر مجاز، بُعد مسافت، خستگی ، خوابآلودگی رانندگان ، نامناسب بودن جاده و کیفیت پایین خودرو می باشد.
در کشورهای پیشرفته به دلیل استفاده از فناوریهای جدید، آمار تصادفات و تلفات تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است.متاسفانه در کشور ایران هنوز تلفات ناشی از تصادفات رانندگی از عوامل مهم مرگ و میر در کشور محسوب میشود.
مقوله ایمنی در جادههای کشور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که باید در صدر اولویت برنامه ریزان حمل و نقل قرار گیرد.
در سال ۱۳۹۴ حدود ۱۰۱ هزار و ۱۶۱ فقره تصادف جاده ای اتفاق افتاده است و در مجموع ۱۶ هزار و ۵۸۴ نفر جان خود را در تصادفات جاده ای، درونشهری و روستایی از دست دادهاند که تقریبا ۱۰ هزار و ۸۶۰ نفر از آنها مربوط به تصادفات جاده ای بوده است.
بالاترین تخلف مربوط به استان تهران و کمترین تخلف مربوط به استانهای ایلام، خراسان شمالی و چهارمحال و بختیاری است.
کمترین مرگ ومیر حوادث رانندگی جاده ای مربوط به ماههای دی و بهمن است که به دلیل تردد کمتر خودروها به علت سرما و یخبندان می باشد.
برای کاهش تلفات جادهای باید تمام سازمان و ارگانهای فرهنگ ساز از جمله آموزش و پرورش، آموزش عالی، صداو سیما و … اقدام به آموزش برای رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و همچنین تهیه برنامههایی در تلویزیون و رادیو در این زمینه انجام دهند.افزایش پایگاههای پلیس راه برای نظارت و کنترل سرعت، افزایش پایگاههای اورژانس و هلال احمر نیز از جمله اقدامات مهمی است که انجام شده است.
پایگاههای اورژانس و هلال احمر از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا از یک طرف با تقویت آنها میتوان عده زیادتری از مصدومان را از خطر مرگ نجات داد و از طرف دیگر میتوان مصدومانی که زنده میمانند را طوری درمان کرد که قابلیت زندگی و فعالیت خود را به نحو مطلوب باز یابند.
ایجاد نمازخانه و استراحتگاه در بین راه و به خصوص ایجاد مجتمعهای خدماتی و رفاهی و پارکها که محل مناسبی برای استراحت رانندگان و رفع خستگی است نیز از جمله اقدامات مؤثر در کاهش تصادفات رانندگی هستند.
و اما در آخر بهتر است کاهش حوادث رانندگی، از مردم شروع بشود تا با فرهنگ سازی در زمینه رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی شاهد کم شدن تلفات جادهای باشیم.